Műhelytalálkozó 2010. január 22. PDF Nyomtatás E-mail
Hírek
Írta: Administrator   
2010. január 06. szerda, 09:48

2010. január 22-én
Zainkó Csaba és Csapó Tamás Gábor,
a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének munkatársai bocsátották vitára a címben megfogalmazott kérdést.

Spontán beszéd géppel?

A mai beszédszintetizátorok jelentős része felolvasott beszéden alapul. A szintetizátor típusától függően a szükséges beszédfelvétel hossza néhány órától egészen a 40-50 óráig is terjedhet. A felvételeket többnyire képzett bemondókkal készítjük, ügyelve az egyenletes tempóra, hangmagasságra, stílusra. Az így készült hangadatbázisokat feldolgozzuk részben automatikusan, részben kézzel. A szintetizátorok ezeket a hangadatbázisokat felhasználva felolvasott beszédet állítanak elő alapesetben.
   Régebben a beszédszintetizátorokkal szemben az volt az elvárás, hogy érthető és jó minőségű beszédet állítsanak elő. Később, amikor ez többé-kevésbé teljesült, igény jelentkezett a természetes beszéd előállítására.
   De milyen a természetes beszéd?  Eleinte a robotos hangzás idején azt gondoltuk, hogy ha a hangszínezet emberi lesz, akkor elértük ezt a célt. A hangszínezet ma már közel emberinek mondható, de a természetesség érzete még mindig nem teljesült. Akkor merre tovább? 
   A beszédszintézis általában nem szereti a spontán beszédet, mivel a spontán beszéd különböző tulajdonságai technológiai akadályként jelennek meg. A felvételek során ezeket kerültük, illetve a feldolgozás során eltávolítottuk a hanganyagból. 
   Akkor a spontán beszéd? A jelenlegi kutatásunkban azt vizsgáljuk, hogy a spontán beszéd és a gépi beszédszintetizátorok közötti ellentét hogyan oldható fel. 
Ha a spontán beszéd tulajdonságait átültetjük a szintetizált beszédbe, akkor természetesebb lesz? 
Az egyik megoldás az lehetne, hogy spontánbeszéd-felvételekből kiindulva készítünk beszédszintetizátort, de ez a sok éves tapasztalatunk alapján túl nagy lépés lenne elsőre. A másik vizsgált irány az, hogy hogyan hozható létre egy olyan beszédszintetizátor, amely felolvasott beszéden alapul, és mégis spontánabb a hangzása a korábbiaknál. Vizsgáljuk, hogy miként módosíthatóak az eddigi eljárások úgy, hogy a spontán beszéd elemeit, tulajdonságait is figyelembe vegye, illetve modellezni tudja azokat.
  A találkozón azt vitattuk meg, hogy a spontán beszéd milyen elemei elfogadhatóak a szintetizált beszédben, illetve van-e létjogosultsága az ilyen gépi beszédnek. A könnyebb értékelhetőség érdekében a mintákat előzetesen egy meghallgatásos teszt keretében megismerhették a résztvevők és az érdeklődök. 
 
A találkozón elhangzott beszélgetésről hangfelvétel készült, amelynek tartalmi kivonata itt olvasható.
Módosítás dátuma: 2010. szeptember 10. péntek, 06:38
 
Spontánbeszéd-kutató műhely, Powered by Joomla!